Om Neutronia

Fortfarande är det ganska få flickor som väljer att läsa vidare inom naturvetenskap och teknik. Det finns ett stort behov i samhället av att unga människor intresserar sig för och ser möjligheterna med naturvetenskap och teknik. Det finns massor av karriärmöjligheter inom industri, utbildning och forskning men också inom andra områden som kultur, opinionsbildning och omvårdnad. Att få fler flickor att se möjligheterna inom naturvetenskap och teknik är en viktig komponent i ett jämlikt och kompetent samhälle.

Med programmet Neutronia vill vi ge flickor möjlighet att intressera sig för naturvetenskap och teknik och upptäcka fler karriärmöjligheter med en naturvetenskaplig utbildning i grunden. Programmet är baserat på ett liknande program i England där flickor i 16-17-åldern fick möjlighet att åka till Grenoble och besöka forskningsanläggningarna, träffa forskare och uppleva den internationella forskarvärlden i härlig alpmiljö.

Universiteten i Uppsala, Linköping och Lund står som värd till Neutronia. En av huvudaktiviteterna handlar om att bjuda in flickor på gymnasiet att delta i denna tävling. Tävlingen handlar om att göra någon form av presentation, t ex text, bild, video, som handlar om ordet ”neutron”. De inskickade bidragen bedöms av en jury. De 12 bästa bidragen väljs ut fördelat bland de skolor som deltar. Vinnarna får möjlighet att resa till Grenoble i Frankrike och besöka forskningsinstituten European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) samt L’Institut Laue-Langevin (ILL) där Sverige har ett eget neutron-instrument, SuperADAM, som används för neutronexperiment inom många områden.

I resan ingår flygbiljetter, fyra nätter på hotell, alla måltidskostnader och fickpengar. Under vistelsen görs flera besök på forskningsinstituten och det finns också gott om tid att titta runt i staden, turista och uppleva fransk kultur.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s